Sites om gratis afbeeldingen te vinden

Waar vind je gratis afbeeldingen van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor gebruik voor je blogposts of social media-inhoud?

Het is een vraag met veel verschillende antwoorden en kanttekeningen. Bijna elke afbeelding die in de afgelopen 30 jaar is gemaakt, is nog steeds auteursrechtelijk beschermd – een bescherming die vrijwel elke auteur het exclusieve recht geeft om hun werk te gebruiken of te reproduceren. Maar u kunt een foto uit het publieke domein vinden, een Creative Commons-afbeelding gebruiken die mogelijk moet worden toegerekend, of zelfs uw eigen afbeelding helemaal opnieuw maken.

Lees de algemene voorwaarden van elke site die u probeert, zodat u precies weet wanneer en welk type toeschrijving vereist is.

Wat is Creative Commons?
Creative Commons is een non-profitorganisatie die het delen en gebruiken van creativiteit en kennis mogelijk maakt door middel van gratis juridische tools. Er zijn verschillende soorten Creative Commons-licenties die variëren van het toestaan van elk type gebruik zonder toeschrijving tot het toestaan van alleen bepaald gebruik en zonder wijzigingen.

Wat is publiek domein?
Werken in het publieke domein zijn werken waarvan de auteursrechten zijn verlopen, verbeurd zijn verklaard of niet van toepassing zijn. Iets vinden op internet betekent niet dat het in het publieke domein is.

Wat is royalty-vrij?
Rechtenvrije afbeeldingen zijn niet per se gratis. In de meeste gevallen moet u een eenmalig bedrag betalen om de rechten voor het gebruik van de afbeelding te verkrijgen. Dan kun je het zo vaak gebruiken als je wilt. De “gratis” in “royalty-free” betekent alleen dat u geen royalty’s hoeft te betalen aan de eigenaar van de afbeelding elke keer dat u deze gebruikt.

Stockfreeimages.com is een gratis stockfotoplatform voor iedereen van Dreamstime. De afbeeldingen zijn zowel gratis als royaltyvrij.

Stockfreeimages, gelanceerd in 2012, is een Dreamstime-project dat bedoeld is om inhoud te tonen die door Dreamstime-bijdragers gratis is gedoneerd. De medewerkers van Dreamstime zijn verantwoordelijk voor de schenking en geven Dreamstime en dus Stockfreeimages het recht om het beeld beschikbaar te stellen aan de geregistreerde klanten van Stockfreeimages, vergezeld van de reguliere Royalty-vrije licentie. Stockfreeimages zal klanten geen kosten in rekening brengen voor het downloaden van de bestanden op kleine webgrootte. Er zijn aanvullende abonnementen met toegang tot afbeeldingen met hoge resolutie beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *