De diverse functies van auto motorkappen

Een motorkap, is de scharnierende afdekking van de motor van een auto met voormotor.

In principe wordt de kap gebruikt om toegang te krijgen tot de motor om er reparaties en onderhoud aan uit te voeren. Om de motorkap naar beneden te houden, wordt meestal een verborgen grendel gebruikt die achter de motorkap verborgen is.

Wanneer we kijken naar de materialen die worden gebruikt voor het maken van een motorkap zijn dit veelal staal en aluminium, maar ze kunnen ook van andere materialen gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan koolstofvezel, glasvezel en droge koolstofvezel. Ben je nu zelf op zoek naar een nieuwe motorkap voor jouw auto? Neem dan eens een kijkje op signeda.nl. Hier kun je terecht voor verschillende motorkappen en bijbehorende onderdelen.

Op de meeste auto’s is er een systeem om de motorkap te ontgrendelen, dit is de zogenaamde motorkapontgrendeling. In de meeste gevallen gaat het om een vergrendelingshendel. Deze hendel staat door middel van een kabel in verbinding met de motorkap en kan zo gemakkelijk worden geopend. In de meeste gevallen bevindt de vergrendeling van de motorkap zich aan de bestuurderskant, maar het is ook mogelijk dat deze aan de andere kant in het portierframe zit.

Verschillende vormen van een motorkap

De algemene vorm van de motorkap hangt grotendeels af van de carrosserievorm van het voertuig. Doorgaans wordt er gebruikt gemaakt van twee verschillende soorten motorkappen die we onderstaand zullen bespreken:

Platte motorkap

Een eenvoudige motorkap met weinig kromming of extra functies wordt ook wel een intuïtieve motorkap genoemd. Door het platte oppervlak kunnen deze motorkappen gemakkelijk worden geplaatst en is het ook mogelijk om aanpassingen aan te brengen indien nodig.

Bolle motorkap

Er is nog een ander ontwerp dat vaak wordt gebruikt bij auto’s. Het gaat om de bolle motorkap waarbij het centrale deel van de motorkap omhoog komt. Volgens de theorie zou een motorblok met een hoger opgetrokken gedeelte gemakkelijk moeten passen. Dit type motorkap zien we tegenwoordig steeds vaker terugkomen bij moderne auto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *